Programmet

Grøn baggrund: Kræver billet

Lyserød baggrund: Gratis

9.00 NYSØ have

OBS: Tilmelding nødvendig på tlf. 22 84 62 66 eller på thorvaldsensamlingen@gmail.com


Gratis med billet til Litteraturfestivalen - ellers 50 kr.


Bemærk: Nysø Gods og Thorvaldsens atelier i den indre have er i privat eje og ikke åbne for besøgende.


Litterær vandring

Begynd denne skønne morgen med guldalderkaffe/-te, og tag med på en litteraturvandring i Nysø Have, når kulturformidler Anne Mette Liedecke Dall fortæller om nogle af de forfattere, der kom hos familien Stampe på herregården Nysø i 1800-tallet.

Hør bl.a. om den sommer, da H.C. Andersen gik i haven og blev inspireret til sit første udkast af eventyret "Nattergalen" og om Andersens venskab med den aldrende Bertel Thorvaldsen, der ofte opholdt sig her hos familien Stampe. Hør også om N.F.S. Grundtvig, B.S. Ingemann og A. Oehlenschläger, der ligeledes alle hørte til inderkredsen. I anledning af sin 235-års fødselsdag i 2024 får Ingemann lidt ekstra opmærksomhed på vandringen.

10.00-16.00 GADEN

Gratis at deltage!


Gøgl og spas for hele familien og folk i alle aldre!


Den legendariske bogorm har vokset sig til en litteraturslange, som snor sig gennem Præstøs gader. Følg slangens spor på jagt efter slangebid til dit litteraturpas og deltag i den store konkurrence om en sand gaveregn.


Livtag med litteraturslangen

Udfordringer på slangejagten:

• Deltag i konkurrencen om at bygge det højeste bogtårn

• Gæt en forfatter/en sang/et rim og Find Holger i byens butikker

• Bidrag til stickersvæg med dine egne guldkorn og tegninger

• Lyt til højtlæsning i de fine saloner med de bonede gulve

• Tegn og skriv din egen monstertegneserie med forfatter Malene Fabricius Holm

• Besøg det rullende bibliotek i gaden

• Megafon-opråb et digt eller en opskrift til de forbløffede folkemængder

• Debutér som forfatter: Læs din egen tekst højt på ÅBEN SCENE (OBS: Tilmelding til susanne@wiederquist.dk)

• Tag en slapper med en god bog i vores læselounge

• Bliv lokumspoet for en stund

• Lyt til vinyle ord

10.30 havescenen · BØRNEKONCERT

Koncerten er i samarbejde med Stars.

Billetter kan købes separat. En lørdagsbillet eller partoutbillet giver også adgang.

Børnekoncert med Stine Michel

Sanger, komponist og historiefortæller Stine Michel og band opfører musikfortællingen "Den lille prins" om livsvisdom og om at undre sig - frit efter Antoine de Saint-Exupéry.

OM STINE MICHEL
11.00 BioGRAFSCENEN

Anita Furu

Anita Furu arbejdede i 14 år som taleskriver i Statsministeriet. Hun debuterede i 2017 med romanen "Mit halve liv", som modtog Bogforums Debutantpris, og et par år efter kom fortsættelsen "Jeg er en, der kan sige sådan!" Tilsammen fortæller de en flygtningehistorie om en jødisk kvindeskæbne. I sin seneste bog "Flygtige ord" fortæller hun om at skrive taler for fire forskellige statsministre, både nytårstaler og taler om coronanedlukning.



Interviewer: Mikkel Frey Damgaard

OM ANITA FURU
12.00 HAVESCENEN

Glenn Bech

Samfundskritiker, psykolog og forfatter Glenn Bech debuterede i 2021 med det eksperimenterende faderopgør "Farskibet". Sidenhen udkom klassekampsmanifestet "JEG ANERKENDER IKKE LÆNGERE JERES AUTORITET" i 2022, og derfra er resten historie. Blixenprisen, Politikens Litteraturpris. Den allestedsnærværende stemme for de undertrykte besøger Præstø Litteraturfestival.



Interviewer: Mikkel Frey Damgaard

OM GLENN BECH
14.00 BIOGRAFSCENEN

Susanne Hegelund

Tiltalen mod Claus Hjort Frederiksen for at røbe statshemmeligheder blev sidste efterår frafaldet. I biografien "Livvagten" fortæller forfatter og tidl. Christiansborg-journalist Susanne Hegelund hele historien om retssagen, hvad den har gjort ved Hjort og også om hans liv i politik, først som Anders Fogh Rasmussens højre hånd, som Lars Løkke Rasmussens beskytter og som Venstres partisekretær og partistrateg.



Interviewer: Mikkel Frey Damgaard

OM SUSANNE HEGELUND
15.00 HAVESCENEN

Samtale: Anita Furu og Susanne Hegelund

Hvor meget må man digte, når man skriver om virkeligheden? Hvilke friheder må man tage sig for at få historien til at hænge sammen? Anita Furus debutroman "Mit halve liv" er inspireret af hendes farmors historie. Susanne Hegelunds biografi "Livvagten" om Claus Hjort Frederiksen beskriver et virkeligt liv. Og Anita Furus statsministertaler er i allerhøjeste grad virkelighed, men med forskellige stemmer. Her vil de to forfattere udveksle erfaringer med at skrive om det virkelige liv på flere måder.

16.00 BIOGRAFSCENEN

Carsten Jensen

Kritiker, samfundsdebattør og forfatter Carsten Jensen står bag en lang række rejseskildringer, essaysamlinger, debatbøger og romaner, deriblandt "Vi, de druknede", der baserer sig på historier fra fødebyen Marstal fra starten af 1800-tallet til slutningen af anden verdenskrig, og "Den første sten", der tager udgangspunkt i Danmarks krigsmission i Afghanistan. Carsten Jensen er også aktiv i kampen mod global opvarmning. Det har han skrevet om i bogen "Mod stjernerne" fra 2018.



Interviewer: Mikkel Frey Damgaard

OM CARSTEN JENSEN
17.00 HAVESCENEN

Stine Michel med band

Sanger og komponist Stine Michel har forvandlet en af Danmarks mest berømte digtsamlinger "Sommerfugledalen" af Inger Christensen til en vidunderlig blanding af folke-, pop- og verdensmusik. Koncerten arrangeres i samarbejde med Stars.

OM STINE MICHEL
19.30 HAVESCENEN · KONCERT

Koncerten er i samarbejde med Stars.

Billetter kan købes separat for 150 kr. via STARS eller som dørsalg ved indgangen. En lørdags- eller partoutbillet til festivalen giver også adgang.

Koncert: Juncker

Juncker er en sand musikalsk historiefortæller, kendt for sin skarpsindige poesi, musikalske nysgerrighed og evnen til at krybe helt ind under huden på publikum. Han kan skrive både melankolsk og modløst, men også drømmende, håbefuldt og udforskende. Juncker brød første gang igennem med hittet "Mogens og Karen". Det er over 20 år siden, og sangen spilles stadig flittigt i radioen. Senest udsendte han i april 2023 det anmelderroste album "Nattergalen Findes".


Koncerten arrangeres i samarbejde med Stars. Indgang uden festivalbillet 150 kr.

10.00-16.00 GADEN

Gå på opdragelse og oplevelse..

• Oplev de mange kreationer fra lørdagens store konkurrence
        (monstertegneserier, stickers, lokumspoesi)

• Se om du kan slå lørdagsrekorden i højeste bogtårn

• Læs din egen tekst højt på Åben Scene (OBS: Tilmelding til susanne@wiederquist.dk)

• Lyt til hyggelig svingende søndagsjazz

• Flyd ud med en god bog i vores læselounge

10.00 BIOGRAFSCENEN

Forfattere ved Nysø

Gennem 27 år kom eventyrdigteren H.C. Andersen hos familien Stampe i Præstø, og han fik berøring med hele tre generationer af familien. Når Andersen besøgte vennerne i Præstø – i det Grønne, som han selv kaldte det – blev han også trukket mod naturen; herregårds-haverne, skovene, stranden og fjorden, og det inspirerede ham til at skrive endnu flere eventyr.

OM ANNE METTE LIEDECKE DALL
11.00 HAVESCENEN

Puk Damsgård

Opvokset et stenkast fra Præstø bor Puk Damsgård i dag i Beirut, hvor hun arbejder som DR's Mellemøst-korrespondent. Hun har sideløbende skrevet en god håndfuld bøger baseret på virkeligheden, derunder den filmatiserede "Ser du månen, Daniel" om en fotograf, der var gidsel hos Islamisk Stat. Hun er aktuel med bogen "Drageland" om Afghanistan efter Vestens tilbagetrækning og Talibans magtovertagelse i 2021.


Interviewer: Mikkel Frey Damgaard

OM PUK DAMSGÅRD
12.00 BIOGRAFSCENEN

Rasmus Daugbjerg

Rasmus Daugbjerg har med sine to romaner fra hhv. 2021 og 2022 - "Rygtet" og "Trold" - etableret sig som en af de mest markante nye stemmer i dansk litteratur. Med dystre fortællinger, generøs brug af myter og det stof, uhygge er gjort af i Nordens mørke skove, inviterer Daugbjerg sine læsere med på rejser, hvor ingen kan vide sig sikre.



Interviewer: Lene Tissot Koch

OM RASMUS DAUGBJERG
13.00 Adelgade

Bossajazz

Frokostjazz v/Jesper Lynghus og bossanova-jazzbandet. Nyd solen (forhåbentlig) og de sprøde toner, som leder tankerne mod Brasiliens sol og varme!

14.00 HAVESCENEN

Suzanne Brøgger

Forfatter Suzanne Brøgger har et mangfoldigt og livslangt forfatterskab bag sig. Siden debuten "Fri os fra Kærligheden" i 1973 har hun været en insisterende stemme i dansk litteratur - for Kvinder, Kroppen, Oprøret og for Friheden. I sin nyeste bog "På Væggen" fortæller hun om sin egen kunstneriske familie, de forfattere, musikere og filosoffer, der har inspireret hende gennem et helt liv. Suzanne Brøgger modtog Årets Ærespris, da Blixenprisen blev uddelt sidste år.


Interviewer: Mikkel Frey Damgaard

OM SUZANNE BRØGGER
15.00 BIOGRAFSCENEN

Ane Riel

Ane Riel stævnede ud på litteraturens hav som børnebogsforfatter, men i 2013 udkom hendes første bog for voksne, "Slagteren i Liseleje", og med den fik hun for alvor vind i sejlene. Succesen blev i 2015 fulgt op med den vidunderligt grumme "Harpiks" samt yderligere to romaner, og i 2023 kom novellesamlingen "Små stød". Riels bøger er fulde af underfundig uhygge og små overraskelser, der får nakkehårene til at rejse sig.



Interviewer: Lene Tissot Koch

OM ANE RIEL
16.00 haveSCENEN

Samtale: Puk Damsgård og Suzanne Brøgger

Fremtiden kan virke sort i mange af verdens brændpunkter. Men måske er der nuancer af sort - og enkelte steder ligefrem lyspunkter? Måske spiller kvinderne en særlig rolle? Suzanne Brøgger og Puk Damsgård har rejst sammen og hver for sig i blandt andet Afghanistan og Syrien og beskæftiger sig begge med kvinders vilkår og roller på forskellige steder og til forskellige tider. Der er nok at tale om.

17.00 haveSCENEN

Koncert: Hearts of gold

Hverdagslyrik og knækprosa i dansk pop og rock gennem 50 år. Trioen Hearts of Gold med Per Henriksen i front spiller en række sange fra det danske pop/rock-katalog med fokus på og kommentarer til det sproglige og lyriske indhold. Med emnerne kærlighed, længsel og samfundskritik i sange af Gnags, TV-2, C.V. Jørgensen, Per Henriksen m.fl. tager bandet en munter tur gennem poppens poesibog, og der er al mulig grund til at synge med.

OM HEARTS OF GOLD

#PræstøLittFest


Share by: