9.00-10.30 Litteraturvandring i Nysø Have

Begynd festivalen med guldalderkaffe/-te og litteraturhistorier, når vi inviterer på litteraturvandring i Nysø Have. 

I år ville H.C. Andersen være fyldt 220 år, og derfor har årets litteraturvandring særligt fokus på Andersen og hans venskab med familien Stampe på Nysø. Forestil dig fx den dejlige sommer, da H.C. Andersen gik her i haven og blev inspireret til sit første udkast til eventyret ”Nattergalen”.


H.C. Andersen kan ses som en repræsentant for nogle af de nye tanker, der var på vej første halvdel af 1800-tallet. Det runder vi naturligvis også, ligesom vi også runder flere andre forfattere, der kom på Nysø.


PRIS: Gratis med billet til Litteraturfestivalen - ellers 80 kr.

TILMELDING: Tilmelding nødvendig på tlf. 22 84 62 66 eller på thorvaldsensamlingen@gmail.com

MAX: 20 deltagere.

BEMÆRK: Selve herregården Nysø og Thorvaldsens atelier i Nysø Have er i privat eje og ikke åben for besøg.

11.00 Eva Damsgård

Journalist Eva Damsgård har for længst fået sig et ry som en af Sydsjællands vigtige egnskulturhistoriske stemmer – med Købstadsliv og Præstø Krønike – folk og fæ omkring havnen gennem 200 år. Hun er i øjeblikket i fuld gang med at skrive om de fem generationer af Hage-slægten på Oremandsgaard lige uden for Præstø og et væld af andre Hage’r. I 2013 udgav hun Det beskidte spil om somaliske piraters gidseltagning af seks sømænd, derunder to fra Danmark, og hvorfor de først blev frigivet fra fangeskabet efter mere end 2 år.

INTERVIEWER: sALLY hAMILTON

Opleves på Havescenen

Foto af: Niels Dentrup

12.00 Karoline Stjernfelt

Karoline Stjernfelt udgav i 2015 som 22-årig sit første større værk - første bind af I morgen bliver bedre om

trekantsdramaet mellem Christian den 7., Caroline Mathilde og Struensee, - og har netop afsluttet tredje og sidste bind i trilogien. Hendes dramatiske genfortælling af en af danmarkshistoriens største intriger, med de historiske hovedpersoner som ’rigtige mennesker’ med stor livvidde og hårede ben afviger fra nutidens skønhedsidealer, men er med til at bringe en ny autenticitet og nye lag frem i en velkendt historie.

Hun har modtaget nogle af de største danske tegneseriepriser for sine værker, Ping-prisen og Claus Deleuran-prisen, samt Kulturministeriets Illustratorpris.

INTERVIEWER: Mikkel Frey Damgaard

Opleves på BIOGRAFscenen

Foto af: Thorleif Ravnbak

14.00 Eva Damsgård og Karoline Stjernfelt 

Begge forfattere arbejder med at formidle historiske begivenheder, og mødes i en samtale om, hvordan man kan arbejde med at udfylde hullerne mellem de historiske fakta, så der skabes et interessant narrativ. Hvor langt kan man gå uden at det bliver fri fantasi?


Opleves på Biografscenen

15.00 Ane Riel

Der er tit noget helt galt i Ane Riels romaner. I Slagteren i Liseleje (2013) er det en venlig, ældre dame, der viser sig at have skumle hensigter. I Harpiks (2015) går en familie i opløsning på grund af farens sygelige samlermani. I Bæst (2019) kan en lille dreng ikke styre sin enorme muskelkraft, og i Urværk (2021) er det demente Alma, den er helt gal med. Det er den samme kredsen om ulykke, der gennemsyrer Ane Riels debut som novelleforfatter i samlingen Små Stød fra 2023.

INTERVIEWER: sALLY hAMILTON

Opleves på Havescenen

Foto af: Lærke Posselt

16.00 Jesper Stein

Jesper Stein debuterede som skønlitterær forfatter med Nørrebro noir-krimien Uro (2014). Han skrev sig gennem forældrenes ulykkelige skilsmisse i sin autofiktive roman Rampen (2020), og i sin seneste roman Lejr (2025) skildrer han underholdende og sorgfuldt en skilsmisseramt fars svære forhold til sin teenagedatter, da de ender på en kulturradikal sommerlejr på Røsnæs. Forfatterskabet er fyldt med druk, afholdenhed, svigt, håb, mord, kærlighed og nu teenagedøtre. 

Jesper Stein vandt De Gyldne Laurbær i 2016.

INTERVIEWER: Mikkel Frey Damgaard

Opleves på BIOGRAFscenen

Foto af: Klaus Holsting

17.00 Ane Riel og Jesper Stein 

Glæd dig til denne samtale! Ane Riel og Jesper Stein taler om de tidspunkter i deres liv, der har været betydningsfulde for dem som forfattere og mennesker.


Opleves på Havescenen

19.30 M.C. Hansen (koncert)

Nyd en kold fadøl i Sweet & Coffee’s have, når den prisvindende sanger og sangskriver M.C. Hansen synger sange med inspiration fra Præstøegnen og fortæller underholdende anekdoter. Det bliver en stemningsfuld koncert med masser af gode grin og nærvær. 

 

Indgang uden festivalbillet 100 Kr. 


Opleves på Havescenen

Foto af: Jacob Chano